pühapäev, 22. september 2019

Käepael ehk friendship bracelet


Kuna kodus on teismeline, siis tuleb vahel õppida tegema asju, mida võibolla muidu ise ei teeks. Kuigi kui aus olla, siis need käepaelad on kenad ja kui edasi õppida, võib teha juba päris keerulisi mustreid. Niisiis on tegemist päris huvitava projektiga.


Nende käepaelte valmistamiseks ei lähegi palju vaja - erinevat värvi mulineesid ja tugevamat alust, kuhu saab töö kinnitada pisikese lõksu või teibiga. 
Et neid käevõrusid teha on vaja osata teha kahte erinevat sõlme ja töö võibki alata. Kindlasti pead teadma, et iga sõlm mustris koosneb omakorda kahest sõlmest. See tähendab seda, et ühele niidile tehakse üksteise otsa kaks sõlme. Sõlmede suund oleneb sellest, kuhu tahad mulineega liikuda. Sõlme tehes teed justkui number nelja, mille lõpu viid ümber teise mulinee. Kui sõlm on tehtud hoia pildil siis lillast niidist kinni ja tõmba roheline nii, et ülesse tekiks sõlm. Kui sõlmi teed, siis esimene sõlm tõmba alati kõvasti kinni, sest siis jääb töö ilusam. 

Kui sõlmede tegemine on selge võib alustada käepaela tegemist. Sa võid käepaela algusesse teha lihtsalt sõlme või siis teha aasad nagu tegin mina. Selleks võta erinevat värvi mulineed (need, mida tahad kasutada). Skeemil on kaks värvi kuid võid võtta ka erinevad. Lõika 3 mulineed pikkusega 160 cm ja üks (see mis värvi tuleb aas) 180 cm. Säti ühed otsad kohakutti ja murra mulineed keskelt pooleks. Nii jääb mõlemale poole neli mulineed, millest siis üks on natukene pikem. See pikema otsaga punt peab jääma paremale. Kinnita keskkoht ja hakka tegema sõlmi ümber teiste mulineede. Üks ühtepidi, teine teistpidi. Jätka seda, kuni saavutad paraja pikkuse aasa jaoks. Seejärel kinnita aas ja jaga ära mulineed sellisesse järjekorda nagu peaksid hakkama tulema triibud.

 


Esimene skeem on diagonaalse käepaela tegemiseks. Oled teinud ära aasa ja kinnituanud alusele. Sättinud ära värvide tulemise järjekorra (selle skeemi puhul on vasakul olev mulinee värv esimene). Mina valisin mitu samasugust värvi, et tuleks laiemad triibud. Selle käepaela puhul tuleb kasutada vaid vasakule poole kalduvat nelja (sõlme). Võta esimene mulinee vasakult ja tee sellega sõlm järgmisele mulineele (see siis tähendab, kaks sõlme üksteise peale). See mulinee, kuhu sõlme tegid jääb järgmise rea esimeseks ja sina teed nüüd sõlme järgmisele mulineele. Nii liigud ühe ja sama värviga kuni kõigil mulineedel on sõlmed tehtud. Seejärel võtad jälle vasakult esimese mulinee ja alustad sellega algusest. Nii liigutad mulineed vasakult paremale. Kui ring saab täis alustad jälle algusest.
Sellel skeemi puhul tuleb kasutada juba mõlemat sõlme. Nooled näitavad mulineede liikumise suunda. Alustad sarnaselt esimesele skeemile ja teed sõlmi vasakule poole kalduva neljaga. Kui jõuad aga keskele, hakkad sõlmi tegema paremalt poolt liikudes vasakule ja sellel korral on sõlme neli paremale poole kalduv. Kui oled viinud sõlmedega rohelise värvi keskele on vaja need omavahel kinnitada. Kõige ilusam jääb tulemus, kui teed esimese vasakule kalduva nelja sõlmega ja sinna otsa paremale kalduva nelja sõlmega. Seejäerel võid võtta uue värvi ja alustada nendega liikumist keskele.
Kolmas skeem on väga sarnane eelmisega. Vahe on aga selles, et sellel käepaelal jookseb mõlemas ääres samat värvi ääris. Sellise tulemuse saamiseks tuleb äärmistele mulineedele teha sõlm kõigepealt selles suunas nagu tavaliselt ja siis teisele poole. Seejärel tuleb see mulinee jätta sinna kus ta on ja alustada mustri tegemist nagu ülemisel joonisel. Kui soovid sellist tulemust nagu mina sain, siis tuleks võtta joonisel olevad kaks lillat mulineed ja ülejäänud peaksid olema kõik ühte värvi.
Kui käepael on õige pikkusega tuleb alles jäänud otsad jagada kaheks ja punuda neist 5 kuni 6 cm patsid mille otsa tuleb teha kinnitamiseks sõlm. Seejärel tuleb otsad ära lõigata ja ongi valmis.
Käepaelte tegemine võib alguses tunduda keeruline, kuid kui natukene pusida, saab sellega hakkama iga teismeline. Nii et toredat meisterdamist.

Kommentaare ei ole:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...