esmaspäev, 14. september 2020

Kootud müts

 

Ei ole varem mütsi kudunud aga vana oli juba lagunemas ja varsti on sügis. Niisiis võtsin vardad kätte ja üritasin midagi valmis meisterdada. Selle õige mustri leidmiseks läks ikka aega ja palju tuli otsida. Lõpuks sain mütsi tehtud mitme erineva õpetuse ja mustri eeskujul. 

Lõngaks valisin Fonty Polaire lõnga, mis on 50% vill ja 50% alpaka (3 tokki). Kudusin bambusest varrastega 4mm. Seeda tegin samuti esimest korda aga mulle väga meeldis ja kindalsti kasutan neid teinegi kord. 

Mütsi tegemist tuleb alustada silmuste loomisega aga selleks on vaja teada, palju neid vaja luua on. Isegi kui on muster ei pruugi see sinu peaga sobida. Niisiis mõõda ära pea ümbermõõt ja seda kõige laiemast kohast. Kui teil on lapsed, siis teate täpselt kuidas see käib, sest arstid mõõdavad seda esimesel aastal iga kuu. Seejärel võta valitud lõng ja vardad ning koo 10 x 10 cm proov. Loe ära, mitu silmust proovil jääb 10cm sisse ja saadki välja arvutada silmade arvu.

Minu peaümbermõõt oli 52cm. 10cm jagus 22 silmust. 52 x 22 / 10 = 114,4 ehk siis 114 silmust. Müts peb siiski peas natukene tugevamalt olema, seega tuleb silmuseid vähemaks võtta, seda umbes 5% ulatuses. Järele jäi 108 silmust. Mina võtsin igaks juhuks mõned silmused veel maha ja alustasin 104 silmusega.

Mütsi alumise osa kudusin soonikuna 2 parempidi 2 pahempidi. Silmade loomisel kasutasin heegelnõela - selle tegemist õppisin sellest videost. Soovitan väga vaadata. Sellist tehnikat kasutades saab topelt mütsiääre ja seal ei ole tugevamat ranti, mis tavaliselt silmuste loomisel jääb. Soonikut kudusin kokku 12cm ja seejärel heegeldasin alumise osa kokku nii nagu video õpetab. 

Mütsi mustri osa kudusin järgmiselt:

2 rida parempidi;

2 rida (2 silmust parempidi, 2 silmust pahembidi) x lõpuni;

2 rida parempidi;

2 rida (2 silmust pahempidi, 2 silmust parempidi) x lõpuni.

Sellise mustriga mütsi lõpetamine osutus aga päris keeruliseks ja algul ei osanudki head lahendust leida. Võtsin appi Facbooki Käsitöö grupi ja palusin seal abi. Võimalusi pakuti palju aga mina otsustasin valida kahe inimese poolt pakutud võimaluse. Peale seda, kui olin kudunud 60 rida oli järg jällegi käes parempidistel silmustel. Nendel kahel real tegin kahandused. Kudusin kaks rida järjest kaks silmust kokku. Need silmused, mis alles jäid võtsin üles nõelaga ja tõmbasin korralikult kinni. Et ikka tugevalt saaks siis tegin nõela ja lõngaga veel paar ringi silmustele peale ja peitsin otsa ära. 

Mütsi tuti tegemiseks kasutasin seda sama lõnga. Natukene oli jäänud tumedat ja rohkem heledat. Kui tahad sellist ilusat tihedat tutti tuleb kasutada selleks mõeldud tööriista. Olen proovinud ka papiga teha aga kunagi ei ole tulnud nii ilusad tihedad nagu nüüd. Mütsi kinnitamise nipi sain samuti algselt mainitud videost. Seal pandi mütsi sisse suur nööp ja siis seoti tutt mütsi külge. Toimis väga hästi. 

Et natukene rohkem sära mütsil oleks paigaldasin mütsi äärele pisikese nahast sildi. 

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Väga hea juhend. Tegin laselapsele paar aastat tagasi mütsi ja harutasin palju. Nüüd võiksin uuesti proovida.
See heegelnõelaga silmuste tegemine oli ka täitsa uus asi. Seda ka vaja proovida ja see topelt ääre kokkukudumine. Kui ainult leiaks õpetuse jälle kui tegemine käes. Ja inglise keeleoskus ka natuke nigel kuid tänud selle kõige eest, mida seletasid.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...