reede, 11. oktoober 2019

Heegeldatud kõrvitsad


Mul on palju erinevaid meisterdamisi meeles mõlkunud, mida tahaks teha, aga siis saab hooaeg läbi ja tuleb tõdeda, et sellel aastal ei jõudnud. Üks sellistest asjadest on kõrvitsad. Neid olen üritanud valmistada juba kolm aastat ja nüüd siis neljandal lõpuks ka õnnestus. Tegemist on ju tegelikult lihtsa ja väga kiire tööga. Ei teagi, miks varem neid teha ei jõudnud.


Sellel korral sain tehtud oma töö ühe õpetuse järgi ja see asub siin. Kuigi õpetus on piisav, et endalegi kõrvitsaid teha panen lühidalt oma ponnistused kirja. Heegeldasin heegelnõelaga nr 7 ja kasutasin lõnga Novita Hygge Wool. Mulle väga meeldis selle lõnga kare pind, mis jättis kõrvitsad natukene karvaseks.


Videos õpetatakse tegema kahte erinevat suurust kõrvitsat. Minu valitud lõngast aga kahjuks suure tegemiseks ühest tokist ei piisanud. Seega tegin pisikese kõrvitsa, mille algne kett oli 16 silmust ja suurema kõrvitsa puhul kasutasin 19 silmusega ketti.


Peale keti heegeldamist tuli heegeldada kahe rea kaupa poolsambaid. Esimesel real tuli heegelnõel läbi torgata keti taha jäävast lõngast. Kui aga heegeldastid teist rida (pahupoolt) siis eespool asetsevatest pikematest aasadest. Sellisel viisil heegeldades tekkisid ühele poole väljaulatuvad osad. Väikese kõrvitsa puhul heegeldasin 12 väljaulatuvat osa ja suurema kõrvitsa puhul 11 ja pool. Viimase puhul hakkas lõng otsa saama ja tuli jätta lõnga kõrvitsa viimistlemiseks. 


Nüüd, kui kõik oli valmis heegeldatud panin kaks külge pahempidi kokku ja heegeldasin küljed kokku. Nii tekkis pisike silinder. Seejärel traageldasin lõngaga ühe otsa kokku ja tõmbasin tihedalt kinni. Toppisin kõrvitsa täidist täis ja kinnitasin ka teise otsa. Sinna aga jätsin pisema augu, et hiljem oks sealt sisse pista. Tegin läbi kõrvitsa mõned pisted, et kuju anda ja seejärel tõmbasin lõngaga ringe üle kõrvitsa. Kui kõrvits oli kenasti kinnitatud peitsin otsad ja kinnitasin oksa, mille külge omakorda kinnitasin nööri, millest tegin lipsu.


Nüüd siis seisavadki kaks imearmast kõrvitsat minu laual ja kaunistavad tuba. Võib-olla liitub nendega tulevikus ka kolmas, kui leian sobivat värvi lõnga. 

Kommentaare ei ole:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...