teisipäev, 29. detsember 2020

Kootud kindad


Juba ammu alustasin labakinnaste kudumisega aga vahepeal tuli ette palju erinevaid asju, mida tahtsin proovida teha ning nii see kudumine venis. Lõpuks sain aga siiski kindad valmis. 

Kasutasin lõnga Fonty BB Merino ja kudusin varrastega 2,5mm. Sellel korral kujundasin kindad ise. Kinnast kaunistab muster, mis asub kinda keskel. Põhimõtteliselt koosneb see palmikutest ja nuppudest. Nupu kudumisel kasutasin 6mm varrast. Kui oli aeg hakata nuppu kuduma võtsin 6mm varda ja kudusin nii: lõng läbi silmuse, õhksilmus, lõng läbi silmuse, õhksilmus, lõng läbi silmuse, õhksilmus, lõng läbi silmuse, panin kogu vardale võetud lõnga tagasi 2,5mm vasakule jäävale vardale ja seejärel kudusin kõigist tehtud aasadest ja algsest silmusest läbi).


Kinda kudumist alustasin silmuste loomisega, mida sai kokku 60 silmust. Igale vardale jagus 15 silmust. Alustasin sooniku kudumisega ja kudusin 2 parempidist ja 2 pahempidist silmust kordamööda. Kokku kudusin soonikut 24 rida. 
Peale sooniku valmimist alustasin mustri kudumist järgmiselt: 4 parempidist silmust, mustril olevad silmused, 4 parempidist silmust. Kinnaste teisel poolel kudusin vaid parempidi (ülejäänud 30 silmust). Kudusin selliselt 5 rida ja seejärel hakkasin sisse kuduma pöidlakiilu. Kudusin 5 silmust parempidi seejärel pöidlakiilu osa ja siis edasi jälle parempidi. Kinda kiil sai valmis, kui olin juurde loonud niipalju silmuseid, et kokku oleks 15 silmust ning peale seda veel kolm rida. 


Siis võtsin kiilu silmused haaknõelale ja tegin nende asemele 3 uut silmust. Kui olin peale seda kudunud 38 rida hakkasin silmuseid kahandama. Kahandamine toimus kinda mõlemal küljel nii ees kui taga. Paremal pool kahandasin parempidi ületõstmisega ja vasakul pool parempidi kokku. Kui kindale jäi 8 silmust võtsin nõela ja õmblesin kõigist silmustest läbi. Tegin otsasilmustele veel ühe ringi nõelaga peale ja peitsin otsa kinda sisse. 


Pöidla kudumiseks võtsin 15 silmust uuesti vardale ja mööda tulevase pöidla äärt lõin juurde veel 9 silmust. Kudusin ringselt 21 rida ja kahandasin siis silmused sarnaselt, kuidas olin teinud kindal. Et seda oleks lihtsam teha jagasin silmused eelnevalt kahele vardale. Lõptuseks peitsin otsad ära ja triikisin aurutades kindad üle. 

Kommentaare ei ole:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...