teisipäev, 1. jaanuar 2019

Heegeldatud kaheksajalg


Olen juba ammu tahtnud heegeldada mõnda mänguasja. Hiljuti lugesin, et beebidele meeldivad heegeldatud kaheksajalad ja neid viiakse lausa heategevuslikus korras haiglatesse, et pisikestel oleks, millest kätega kinni hoida ja end turvaliselt tunda. Hetkel ühtegi heategevuslikku projekti ei olnud aga tegin siis enda pisikesele ühe. 


Uurisin mitmeid õpetusi, kuid lõpuks panin ikkagi kokku endale kõige meeldivama koosluse. Lõngaks valisin Egitto Titan Wool lõnga (100% puuvill). Seda lõnga võib pesta lausa 60 kraadise veega ja pidi säilitama hästi ka värve. Heegelnõela numbriks valisin 2,5 mm. 

VL - võluring
KS - kinnissilmus
KKS - kaks kinnissilmust ühes silmuses
KKK - kahanda kaks kinnissilmust üheks

Pea
1. tee 6 KS VL (6)
2. igasse silmusesse tee KKS (12)
3. (KKS, 1 KS) x 6 (18)
4. (KKS, 2 KS) x 6 (24)
5. (KKS, 3 KS) x 6 (30)
6. (KKS, 4 KS) x 6 (36)
7. (KKS, 5 KS) x 6 (42)
8. (KKS, 6 KS) x 6 (48)
9. (KKS, 7 KS) x 6 (54)
10 - 22. igasse silmusesse tee 1 KS (54)
23. igasse silmusesse tee 1 KS aga heegelnõel torka läbi vaid tagumise aasa (54)
24. (KKK, 1 KS) x 18 (36)
Nüüd oleks õige aeg kinnitada silmad. Ise kasutasin selliseid, millel on tagumises osas eraldi kinnitused. Seejärel tuleb pea korralikult täidisega täita. 
25. (KKK, 1 KS) x 12 (24)
26. (KKK, 1 KS) x 8 (16)
27. kuni lõpuni KKK
Pea alumise osa lõpp jääb küll natukene hõre aga hiljem õmbed sinna kombitsad ja siis kaovad ka üleliigsed suuremad augud. 

Pits
Pitsi tegemiseks võtsin natukene teist värvi lõnga. Pits kinnitatakse sellele reale, kus heegeldasid vaid läbi tagumise aasa. Nüüd on esimesed aasad vabad pitsi kinnitamiseks. 

KS -  jäta üks silmus vahele - kõik ühte silmusesse: KS; ühekordne sammas; ühekordne sammas; kahekordne sammas; ühekordne sammas; ühekordne sammas; KS - jäta üks silmus vahele 

Selliselt heegeldades jääb kaks aasa pitsi tegemisel puudu ja seepärast alustasin tagumiselt küljelt, et pikem vahe kohe silma ei paistaks. Samas kui kõik valmis oli ei saanud arugi, et ühes kohas muster lõpini ei ole tehtud.

Kombitsad
Krussis kombitsad - heegelda kett (43 ahelsilmust). Tagasi heegeldades heegelda igasse ahelsilmusesse 3 ühekordset sammast. Viite viimasesse ahelsilmusesse heegelda igasse üks ühekordne sammas.
Kombitsaid tegin kokku 6 tükki: 
1 x 43 ahelsilmusega kett
3 x 63 ahelsilmusega kett
2 x 53 ahelsilmusega kett
Õmblesin kõik kombitsad kaheksajala külge. Siinkohal on asjakohane märkida, et sain lapse käest noomida 6 kombitsa tegemise eest, sest tegu on ju kaheksajalaga. Nii et teie võite seda viga vältida ja rohkem spiraalseid kombitsaid teha.
Sirgemad kombitsad - need heegeldasin kohe kaheksajala külge. Tegin 30 ahelsilmust ja heegeldasin tagasi liikudes igasse ahelasse ühe kinnissilmuse. Nende kombitsate värv oli sama pitsi värviga.
Kõik otsad peitsin kaheksajala pea sisse.

Kommentaare ei ole:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...