teisipäev, 10. jaanuar 2023

Vinüülist šablooniga siiditrükkimine


Siiditrükk on minu jaoks väga paeluv teema, mis samal ajal tundub ka väga keeruline ja kodustes tingimustes tihti väga raskesti teostatav. Et see nii ei oleks, on meile, kodustele harrastajatele, abiks tulnud firma Speedball. Ettevõte pakub kõike vajalikku, mida võib siiditrükiks vaja minna just koduseks kasutamiseks.

Vinüülist šablooniga siiditrükk

Vaja läheb:

Kui idee, mida teha on olemas, tuleb välja otsida või kujundada pilt, mida soovitakse siiditrükiga pinnale kanda. Selleks sobib enda tehtud või internetist saadud kujundus. Antud pilt on ostetud Etsy.com leheküljelt. 

Kujundus tuleb sisestada programmi ja seal panna paika soovitud mõõtmed. Vajadusel saab kujundust veel täiustada. 


Lõikamisel kasutan mina 3M vinüüle. Kui kujundust välja lõikama hakata, tuleb tähelepanu pöörata paarile asjale. Nimelt peab olema kujutis peegelpildis ning kui tavalisel lõikusel soovitakse kujutis seada võimalikult äärde, siis siiditrüki puhul võiks kujutise ääres olla vaba ruumi.


Kui kõik on paigas nii nagu soovitakse, tuleb kujundus lõikusmasinaga välja lõigata. Lõikamiseks sobivad kõik lõikusmasinad, mis on vinüüli lõikamiseks ette mähtud. Mina kasutan Cricut Maker masinat. 


Peale lõikust tuleb kujutis puhastada. Jälgida tuleb, et ära võetakse kõik see, mida soovitakse värviga pinnale kanda. 


Puhastatud pilt tuleb kleepida siiditrüki raami pahempoolsele küljele. Kogu kleebitud pilti tuleb läbi siiditrüki raami kanga korralikult spaatliga hõõruda, et kõik korralikult kinni oleks. Seejärel tuleb ülejäänud osa katta teibiga (mina teen seda töö paremal poolel). See on vajalik, et värv kusagilt alusele ei pääseks.


Nüüd on õige hetk võtta värv olenevalt soovitud tulemusest. Speedballi värvivalikus on küll palju erinevaid värve, kuid alati võib juhtuda, et soovitud värvitooni siiski ei ole. Sellisel juhul võib värvi ise kokku segada või teise võimalusena on võimalik osta erinevaid värvi retsepte. Selle töö puhul mina just seda viimast võimalust kasutasingi ja sain kolmest värvist kokku segada endale meelepärase sinise.  


Valmistatud värv tuleb paigutada pildi ülemisele osale. Sellel hetkel ei tohi värviga kokku hoida. Samas ei pea muretsema, et liiga palju värvi raisku läheb, sest peale pildi kujutise kandmist alusele jääb enamus värvist spaatli külge ja sealt saab värvi hõlpsasti kokku koguda. 

Kindlasti tuleb kasutada kottide, pluuside või mistahes esemete, millel on esimene ja tagumise osa, paberit, mis ei lase värvil tagumist külge värviga kokku teha. 


Nüüd tuleb spaatliga tõmmata ülevalt alla. Et tulemus jääks ilusam, tuleks esimene tõmme teha raami õrnalt õhus hoides, et sellest kohe pinnale jäljendit ei jääks. Näitena on postituse esimene pilt, kus on kaks kotti, millest ühel on tõmme tehtud puhtale šabloonile (ääred karedamad) ja teisel juaba värviga koos olnud šabloonile (ääred siledamad). Tõmmake spaatliga õrnalt jõudu rakendades mõned korrad ülevalt alla ja ka alt üles. Kui teete seda täiesti esimest korda võiks esimese katsetuse teha kas paberile või kangatükile. 

Kujutise ilusa tulemuse määrab väga suures osas raamil olev kangas. Seepärast pöörake sellele alati tähelepanu.


Speedballi värvid on veepõhised värvid, mis tahavad enne kuumutamist korralikult kuivada. Tihti võib tunduda, et pilt on juba kuiv, kuid tegelikult see nii ei ole. Tootja soovitab prinditud pilti kuivatada 24 - 48 h. Kindlasti peab jälgima, et kuivamine toimuks tasasel pinnal. 

Peale piltide kandmist tuleb koheselt kõik töövahendid ära puhastada. Eemaldage raamilt teip ja vinüül ning peske kangast seni, kuni see on korralikult puhas. Siinkohal tuleb jälgida, et võimalusel ei jääks niinimetatud "kummitusi". Need on õrnalt nähtavad pildi kujutised, mis järjest kangale jäävad ja hakkavad järgmine kord pildi kvaliteeti rikkuma. Speedballi värvi puhul ei tohiks üldjuhul sellist probleemi tekkida ja kanga peaks leige vee ning nuustikuga ilusasti puhtaks saama. 

Kui pilt on korralikult kuivanud jääbki teha vaid viimane töö, et muuta ese pestavaks. Mina kasutan kuumutamisel EasyPressi, mille seadistan 160. kraadile ja 40. sekundile. Nüüd jääb üle vaid valmistatud esemest rõõmu tunda ja seda kasutada.

Kommentaare ei ole:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...