laupäev, 10. november 2018

Kootud beebitekk


Ei ole ma suurem asi kuduja ja just seepärast on mul eriliselt hea meel, et suutsin valmis teha nii suure kootud asja. Ei saa salata, see võttis ikka päris mitu kuud. Seda põhjusel, et mulle pikad tunnid kududes ei sobi. Igatahes sai iga päev kootud mõned read ja õnneks sai tekk valmis. Nüüd on vaja vaid oodata pisikest, keda selle teki all soojendada.


Mustri sain raamatust "Kuduja Mustrikogu" (lehekülg 95). Mustri nimeks oli Ääristatud rombid (kiri 152). Mina kudusin sellist õhksilmustega mustrit esimest korda ja raamatus oli selle õppimiseks kõik vajalik olemas. 

Lõngaks valisin Drops lõnga Baby Merino (12 tokki). Tegemist on päris peenikese lõngaga ja seepärast võtsin lõnga kahekordselt. Kudusin ringvarrastega number 5. Ringvarrastega siis nii, et võtsin neid kaks tükki (mitte ei kudunud ühega). Selle toreda idee sain ühelt töökaaslaselt, kes kudumisega rohkem tegelenud. Olen talle selle idee eest äärmiselt tänulik, sest kui oleksin kudunud tavaliste pikkade varrastega siis lõpuks, kui tekk on juba piisavalt suur, on vardad ikka päris rasked. Ringvarraste pehme osa toetus aga ilusti mujale ja kududa oli seepärast palju kergem. 


Teki kudumiseks lõin 183 silmust. Juba silmuste loomisel kasutasin abivahendina silmusemärkijaid. Iga 50. silmuse järel panin ühe märgi Ikka selleks, et kui loendamine peaks sassi minema ei pea kõiki silmuseid alguset uuesti lugema. Hiljem kasutasin silmusemärkijaid mustri korduste märgistamiseks. Seda oli eriti vaja alguses, kus muster oli veel võõras ja vead kerged tulema. Teki ääred kudusin ripskoes. Ülemisele ja alumisele äärele tegin 7 rida ja külgedele kummalegi poole 6 silmust. 


Parajaks väljakutseks osutus peale teki valmis kudumist selle viimistlemine. Otsisin abi jällegi internetist ja valisin endale kõige sobivama võimaluse. Selleks võtsin leige vee ja tegin teki korralikult kausis märjaks. Seejärel asusin vett õrnalt välja vajutama (väänata ei tohi). Siis kui suurem vedelik oli kausis tagasi, asetasin teki käterätile ja keerasin selle koos käterätiga rulli ning vajutasin veelkord kõik kohad korralikult läbi. Nüüd oli tekk vormimiseks valmis. Kuna teki ääred tuli nõeltega kinnitada oli vaja alust kus seda teha. Lõpuks avastasin, et mööblit kokku pannes oli üle jäänud pappkast ja kui selle laiali lammutasin oli täiesti hea põhi nõelte kinnitamiseks olemas. Papi peale läks käterätt ja sellele peale tekk. Papi serv oli sirge ja mööda seda sai esimene serv nõeltega kinnitatud. Siis sättisin silma järgi teki sirgeks ja igaks juhuks mõõtsin ka mõõdulindiga küljed üle. Kinnitasin kogu teki ääred nõeltega ja jätsin kuivama. Kuivamiseks kulus praktiliselt ööpäev.
Teki mõõduks jäi pärast kuivamist 144 * 99 cm. 


1 kommentaar:

Anneli T ütles ...

Vaatasingi, et kohe üldse ei tundu, et tekk on sellest beebimeriinolõngast, aga siis lugesin, et kahekordselt võetud lõng. Ilus, korralik töö! Kena ootust!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...