reede, 21. veebruar 2020

Tennised nukule


Kui hakkasin nukku õmblema ei osanud arvata, et see mul nii kaua aega võtab. Kuigi nukk ise on juba valmis vajab ta erinevaid riideid ja muid aksessuaare. Eks ma järjest aegamööda teda riietan ja katan ning lõpuks oligi kord jalanõude käes. 
Ei valminud need aga lihtsalt möödaminnes vaid õige kuju ja valmistamise tehnika leidmiseks kulus lisaks neile tennistele eelnevalt kolm katsetust. Igal korral avastasin midagi, mida peaks tegema teisiti et tulemus parem saaks.



Peale lõigete (välja prindites peab talla pikkus olema 6,5 cm) valmimist sai hakata keskenduma tenniste valmistamisele. Materjalina kasutasin fliisi - halli ja valget. Lõikasin välja tükid nii, et jalatalla alune tükk on lõigatud õmblusvaruga, tagumine kanna poolne tükk ja valge tükk on lõigatud ilma õmblusvaruta ja varvaste poolne osa on lõigatud ülemine osa ilma õmblusvaruta ja kaare osa õmblusvaruga. Valge kaare õmblesin õmblusmasinaga kinni. Märkisin ära tükkide keskmised osad ja õmblesin esimese osa talla külge.


Tagumise osa ettevalmistamiseks õmblesin keskele pisikese voldi. Nii püsib jalanõu hiljem paremini jalas. Seejärel lõikasin kartongist kaks ovaalset tükki ja värvisin need markeriga halliks ning liimisin Moment liimiga kohta, kuhu pidin tegema augud. Papp on vajalik selleks, et hiljem öös korralikult augus püsiks. Katsetasin ära, et kui tugevdust ei pane, tuleb öös ära ja võtab kaasa ka osa kangast. Märgistasin augu kohad ära ja tegin augud. Lõikasin valgest fliisist nelinurkse tüki ja õmblesin selle voldi kohale.


Õmblesin ka tagumise osa jalatalla osa külge. Ostsin poest sisetallad ja kasutasin neid nuku tenniste taldadena. Liimisin Moment liimiga talla (suurem tükk kui tennis) tennise külge, lõikasin ülejäänud osa ära ja liimisin teise kihi talda. Peale kuivamist lõikasin ka selle esimese tükiga sarnaseks. Valgest vahtkummist lõikasin peenikese riba ja tõmbasin sinna joonlaua abil musta pastapliiatsiga kaks joont. Liimisin vahtkummi tüki tenniste külgedele. 


Pisemale vahtkummi tükile pressisin sisse mustri ja liimisin tenniste ninaossa. Kõige viimasena lõikasin paela, sõlmisin selle otstesse sõlmed ja kõrvetasin otsad ära. Sidusin paelad tennistele ja nüüd ongi nukul oma jalanõud olemas.

Kommentaare ei ole:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...