reede, 4. oktoober 2019

Kootud "tuukrimüts" beebile


Kohe algatuseks tuleks öelda, et sõna "tuukrimüts" ei meeldi mulle kohe üldse. Nii et kui kellegil on selle mütsi jaoks mõni parem sõna jagage seda ka minuga.
Samas on tegu ühe tänuväärt riideesemega. Minu pisikesel on kael ja kõrvad pidevalt paljad ja kuna tulemas külmemad ilmad, siis oli kiiresti sellist mütsi tarvis. Otsisin siit ja sealt ja nagu mulle kohane mugandasin paljudest õpetustest kokku endale sellise, mis mulle meeldis.


Lõngaks valisin DMC Hollie beebidele mõeldud lõnga. Käisin mööda poodi ja silitasin lõngaga põske, et saada teada, milline on mõnusalt pehme ja ei kraabiks. Vardaid oli kaks - nr. 4 ringvardad ja nr. 4 tavalised lühikesed vardad. Müts on kootud 9 kuusel beebile. Pea ümbermõõt umbes siis 44 - 45 cm. Siinkohal pean mainima, et sai natukene suur (kui soovid, et oleks tihedalt ümber pea, peaks natukene varem hakkama külgi kokku kuduma. Samas aga saangi nüüd
külmade ilmadega midagi õhemat alla panna.


Müts
1. Loo ringvarrastele 81 silma.
2. Koo edasi tagasi 36 rida nii, et ühele poole jääks kõik parempidised ja teisele poole pahempidised silmused (1. rida parempidi, 2. rida pahempidi, 3. rida parempidi jne). Esimene silmus tõsta alati kudumatta.
3. Jaga silmused (tavalistele varrastele) kolmeks osaks (igale vardale jääb 27 silmust).
4.Nüüd tuleb hakata kuduma vaid keskmist osa, samal ajal äärmisi osasid keskmise külge kinnitades. Selleks, et keskele saada, koo esimese osa 27 silmust (et sinna üks rida rohkem saab, sa hiljem tähele ei pane). Nüüd koo ära keskmine osa kuni jõuad kolmanda osa alguseni. Seal tuleb kolmanda osa esimene silmus kududa ülevõtmismeetodiga parempidi kokku keskmise osa viimase silmusega. Kui see tehtud keera töö ümber ja alusta keskmise osa kudumist pahempidi. Esimene silmus tõsta niisama uuele vardale. Rea lõpus tuleb keskmise osa viimane silmus kududa pahempidi kokku esimese osa silmusega. Nüüd tuleb jätkata sellisel viisil edasi tagasi kudumist ja äärte liitmist keskmise osaga. Seda tee niikaua, kuni mõlemale äärel olevale vardale jääb 11 silmust.
5. Edasi kudumisel jätkad külgede liitmist keskmise osaga, kuid kood nüüd soonikut (2 parempidi, 2 pahempidi). Kuna üks silmus jääb sooniku kudumisel üle tuleb see esimest rida kududes ära kaotada kududes kaks silmust üheks kokku. Kududa tuleb niikaua, kui külgedel on kõik silmused otsas.
6. Nüüd loo mõlemale poole 20 silmust ja koo edasi 10 rida soonikut. See oli jällegi koht, kus ühele poole sai üks rida rohkem kootud, sest alustasin keskelt äärde liikumist. Kuna ei ole kudumises just eriti tugev, siis teadjamad inimesed võiksid jätta kommentaaridesse õige liikumise kirjelduse.
7. Nüüd võib kasutusele võtta jällegi ringvardad ja juurde tuleks luua 18 silmust (lapse lõua juurde). Seejärel tuleks edasi kududa soonikut veel 12 rida.
8. Nüüd tuleb ring jagada mõttes neljaks osaks ja need kohad ära märgistada. Nendel kohtadel tuleb teha üle rea kasvatusi - luua uus silmus, kududa üks silmus parempidi, luua uus silmus. Kokku peaks olema 84 silmust ja see teeks iga osa suuruseks 21 silmust. Niisiis teed kasvatuse, kood 20 silmust ja teed järgmise kasvatuse. Jälgi, et kasvatuse kohad jääksid ilusti kaks ette ja kaks taha. Koo parempidi kokku 15 rida. Üks rida siis uusi silmuseid luues ja järgmine lihtsalt parempidi läbi kududes ja siis uuesti algusest.
9. Nüüd lõpeta kasvatamine ja koo veel 10 rida soonikut (kaks parempidi, kaks pahempidi). Koo silmused vardalt maha.
10. Jäänud on veel viimistleda näo ümbrus. Selleks loo 112 silmust. Koo samuti soonikut niipalju ridasid, kui sulle tundub, et on lapsele paras. Mina kudusin 7 rida. Sooniku kudumisel jälgi, et lõua juures olev uus soonik läheks kokku juba varem kootud soonikuga. Lõpetuseks koo silmused vardalt maha.


Kõrvad
Et mütsi sees oleks võimalikult vähe erinevaid kinnitamiseks mõeldud sõlmi tuli kõrvad kohe mütsi külge kududa. Selleks võtsin 3 mm vardad ja heegelnõela. Valisin välja kõrvade jaoks sobiva koha ja heegelnõela abil lõin silmused mütsi külge. Hiljem vahetasin heegelnõela varraste vastu välja. Seejärel kudusin parempidi ringselt viis rida. Seejärel hakkasin mõlemal pool äärtest silmuseid kahandama. Paremal pool kudusin lihtsalt parempidi kaks silmust kokku aga vasakul pool ülevõtmisega parempidi. Võtsin silmuseid kokku igal real seni, kuni jäi kummalegi vardale neli silmust.


Nüüd katkestasin lõnga aga jätsin piisavalt pika jupi, et saaksin kõrva korralikult lõpetada. Selleks võtsin nõelale kõik silmused tehes seda kord ühelt vardalt siis jälle teiselt. Kui kõik silmused olid nõelaga läbi aetud sikutasin kõvemini, et saada soovitud kuju. Seejärel pistsin veelkord nõela kõigist silmustest läbi, kinnitasin ja peitsin otsa kõrva sisemusse.


Nägu
Näo tegemiseks kasutasin tehnikat, mille kohta saad rohkem lugeda siit. Tegin ka pisikese mustri, mille leiad samuti siit postitusest.



Lõpetuseks võin öelda, et ei ole kunagi midagi nii keerulist kudunud ja kui alustasin tundus, et sellega ma küll hakkama ei saa. Samas kui nüüd valmis on võib öelda, et ei olnudki nii keeruline. Soovitan julgelt proovida ja kududa etappide kaupa. Kui ees juba midagi valmis on kootud on ka järgmisest sammust kergem aru saada. 

2 kommentaari:

Anneli T ütles ...

Müts on väga armas, aga juhendi teises punktis tuleks teha parandus... 2. Koo edasi tagasi 36 rida nii, et ühele poole jääks kõik parempidised ja teisele poole pahempidised silmused (1. rida parempidi, 2. rida pahempidi, 3. rida parempidi jne). Ehk kindlasti peaks seal numbrite järel olema punktid, muidu tuleb tulemus hoopis teistsugune.

Ly ütles ...

Tänan märkuse eest. Parandus tehtud :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...