reede, 31. jaanuar 2020

Puidust uks garderoobile


Esimest korda elus tegin puidust mööblit. Lapse tuppa oli tarvis garderoobile ust ja otsustasin proovida ja vaadata mis välja tuleb. Siinkohal mainin, et selles postituses räägin vaid, kuidas uks valmis ja õpetusi ei jaga. Olin ise õpilane ja üritasin teistelt saadud tarkusi kasutada. Ei teadnud ma algul midagi ei puidutööks mõeldud nurgikust ega saagimise salaelust. 


Alustame siis algusest. Põhjaks ostsin 18 mm vineeri. Kui uurisin, et tahaks vineerile laudu liimida öeldi, et vineer võib kõveraks tõmmata aga samas, kui vineeri kihid on liimitud erinevat pidi seda suure tõenäosusega ei juhtu. Asusin sellist vineeri otsima ja see ei olnudki nii lihtne. Paljud müüjad muidugi ei teadnudki kuidas vineeri kihid liimitud olid. Igatahes lõpuks oli vineer käes ja hakkasin otsima laudu. Ka see ülesanne osutus ootamatult raskeks. No ei olnud sellise paksusega laudu nagu mulle oleks meeldinud. Lõpuks sain laiemad lauad (120 mm), mis pikku pooleks saagimisel andsid sellise tulemuse, mis mulle sobis (60 mm). Laua pikkus oli 2,40 m ja selliseid laudu läks 10 tk. 


Lõikasin laudu kahte moodi - sirgelt ja 45 kraadise nurgaga. Et kõik jupid ikka omavahel kokku sobiks liimisin vahepeal laudu alusele ja alles seejärel võtsin järgmiste laudade mõõte. Lauad ja vineeri töötlesin valge Pinotexiga (Extreme Lasur). Ei soovita teistele seda toodet ja ise ka rohkem ei kasuta. Peale on kanda raske - ei imandu hästi, jääb laiguline ja kui väga hoolas ei ole jäävad paksud värvised kohad. 
Ühe laua töötlemine oli järgmine: võtsin mõõdu, lõikasin ja siis lõikasin veel mitu korda, et ikka täpselt õige mõõt saaks, lihvisin liivapaberiga, värvisin, lihvisin veelkord, liimisin ja värvisin veelkord. Muster oli enam vähem paberile joonistatud aga viimase otsuse kuidas jääb tegin töö käigus. Liimimisel kasutasin PVA liimi.
Ukse alla oli vaja teha soon ja selle tööga mina ise hakkama ei saanud. Selle eest suured tänud Janekile, kes mind aitas. Tema poolt oli ka laiade laudade pikki pooleks lõikamine sest sellist masinat mul ei olnud.
Kolm nädalat pusimist ja lõpuks saigi uks valmis. Ette aitasid selle panna mees ja tema sõbrad. Jäin tulemusega väga rahule ja peamine, ka tütrele meeldis.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Oi,kui tubli tegemine!...ja nii ilus tulemus!

Liisi Rosenberg ütles ...

Super vinge asi sai valmis! Tubli oled!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...